تصویری از لگو neisar group

آبیاری قطره ای چیست؟ هر آنچه در مورد سیستم آبیاری قطره ای باید بدانیم

آبیاری قطره ای چیست؟ هر آنچه در مورد سیستم آبیاری قطره ای باید بدانیم

آبیاری قطره ای یکی از بهترین شیوه های نوین آبیاری در کشاورزی

 

آبیاری قطره ای یکی از رایج ترین و بهترین روش های آبیاری است که در صرفه جویی آب نقش بسیار موثری دارد. در عصر جدید به دلیل کاهش بارندگی و خشکسالی های پی در پی مستلزم استفاده از روش ها و تکنولوژی های مدرنی برای آبیاری درختان و محصولات کشاورزی هستیم تا به کمک آن ها بتوانیم میزان هدر رفت آب را به حداقل ممکن برسانیم. یکی از این روش های نوین، سیستم آبیاری قطره ای است که در بهینه سازی مصرف آب نقش بسیار مهمی را ایفا می کند.

برای اینکه بدانید آبیاری قطره ای چیست و چه مزایایی دارد به شما پیشنهاد می کنیم تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

آبیاری قطره ای چیست؟

آبیاری قطره ای (Drip irrigation) نوعی روش آبیاری است که در آن آب با فشار کم به وسیله قطره چکان ها یا روزنه ها خارج شده و به ریشه گیاه می رسد؛ به این نوع روش، آبیاری موضعی نیز می گویند.

 

تصویری از آبیاری قطره ای که در محدوده محصول انجام شده را نشان می دهد

 

 

در این روش به دلیل اینکه آبیاری تنها در منطقه ریشه محصول انجام می گیرد، مصرف آب را به شدت کاهش می دهد. دلایل دیگری نیز وجود دارد که باعث شده این نوع مدل آبیاری مورد استقبال کشاورزان قرار بگیرد. در زیر به بیان برخی از مزیت های آبیاری قطره ای می پردازیم.

مزایای سیستم آبیاری قطره ای

بازدهی بالا

آبیاری قطره ای از کارآمدترین روش های آبیاری محسوب می شود. در این روش آب، به میزان کافی و در محل ریشه گیاه به مصرف می رسد. بنابراین از رشد علف های هرز جلوگیری شده و میزان تولید محصول و بهره وری نیز افزایش می یابد. همچنین این نوع سیستم، مدت زمان آبیاری را نیز کاهش می دهد.

کاهش بیماری های قارچی

در سیستم آبیاری قطره ای به دلیل عدم خیس شدن شاخ و برگ گیاه، از رشد و گسترش قارچ ها و بیماری هایی که در اثر رطوبت به وجود می آیند جلوگیری می کند.

امکان استفاده از کود در سیستم آبیاری

در آبیاری قطره ای با استفاده از یک سیستم تزریق کود می توان به راحتی مواد مورد نیاز را به محصول رساند. همچنین با کمک آن میزان استفاده از کود شیمیایی و سموم به حداقل می رسد.

کاهش مصرف آب

در سیستم آبیاری قطره ای، به دلیل اینکه آب مستقیما به ریشه گیاه می رسد، آب به اندازه نیاز محصول مصرف شده و در نتیجه تبخیر آب نیز کاهش می یابد.

تطبیق پذیری زمانی و مکانی

برای اجرای سیستم آبیاری قطره ای نیازی به تسطیح و هموار نمودن زمین نیست و در زمین های شیبدار و مکان هایی که امکان آبیاری بارانی و سطحی در آن ها غیر ممکن است قابل پیاده سازی می باشد. از این سیستم برای گلخانه ها، کشت های ردیفی و باغ ها نیز بکار می رود.

از ویژگی های دیگر سیستم آبیاری قطره ای قابلیت تنظیم زمان و میزان آبدهی در هر ساعتی از شبانه روز می باشد.

کاهش هزینه ها

در این نوع سیستم، آبیاری به صورت خودکار صورت می گیرد بنابراین نیاز به نیروی انسانی و هزینه های ناشی از آن به شدت کاهش می یابد.

یکی از سوالاتی که اکثر کشاورزان از ما می پرسند این است که سیستم آبیاری قطره ای از چه تجهیزاتی تشکیل شده است؟ این سوال کلی است و به عواملی مانند نوع کشت، امکانات، محل زندگی بستگی دارد. در این بخش به طور کلی اجزای سیستم آبیاری قطره ای را معرفی می کنیم پس با ما همراه باشید.

اجزا سیستم آبیاری قطره ای

سیستم آبیاری قطره ای از منبع آب و پمپ، واحد کنترل مرکزی، لوله های اصلی و فرعی، شیرآلات و اتصالات تشکیل شده است.

منبع آب و پمپ

منبع آب جهت ذخیره سازی آب و پمپ برای افزایش فشار آب و انتقال آن از یک نقطه به نقاط دیگر مورد استفاده قرار می گیرد.

واحد کنترل مرکزی

ایستگاه کنترل مرکزی از مجموعه دستگاه و وسایل هایی تشکیل شده اند که وظیفه کنترل فشار، تصفیه آب، فیلتراسیون، تنظیم و اندازه گیری جریان، تزریق کود به شبکه را بر عهده دارند. دستگاه های کنترل مرکزی بعد از واحد پمپاژ احداث می شوند. در زیر به معرفی برخی دستگاه های مربوط به این واحد می پردازیم.

ایستگاه فیلتراسیون

ایستگاه فیلتراسیون یکی از بخش های مهمی است که عملکرد صحیح سیستم آبیاری را فراهم می کند. وظیفه آن ممانعت از ورود گل و لای، جلبک ها و دیگر ناخالصی ها به شبکه آبیاری می باشد.

ایستگاه فیلتراسیون از فیلتر شن یا فیلتر سیکلون بسته به نوع منبع آب به ترتیب برای استخرهای ذخیره آب و چاه های آب مورد استفاده قرار می گیرد.

 

تصویری از ایستگاه فیلتراسیون به رنگ قرمز را نشان می دهد.

 

دستگاه تزریق کننده کود

مخزن کود، منبع تحت فشاری است که به منظور تزریق کود به سیستم آبیاری نصب می شود.

تنظیم کننده های فشار

برای اطمینان یافتن از اینکه شدت جریان آب در وضعیت مجاز قرار دارد یا خیر نیاز به تنظیم کننده فشار است. فشار پایین آب سبب برآورده نشدن نیاز آبی محصول و فشار بیش از حد مجاز هم منجر به خسارت می شود.

لوله های اصلی و فرعی

بخش عمده ای از سیستم آبیاری قطره ای، لوله های انتقال آب تشکیل می دهند. نوار تیپ، لوله های پلی اتیلن و لی فلت ها از جمله لوله هایی هستند که در شبکه آبیاری مورد استفاده قرار می گیرند.

برای اینکه بدانید نوار تیپ یا نوار آبیاری قطره ای چیست پیشنهاد می کنیم مقاله زیر را مطالعه کنید.

نوار تیپ یا نوار آبیاری قطره ای چیست و چه مزایایی دارد؟

شیرآلات و اتصالات

یکی دیگر از تجهیزات شبکه آبرسانی قطره ای، شیرآلات و اتصالات هستند که برای وصل کردن لوله ها و سایر اجزا به هم و همچنین قطع و وصل کردن جریان آب بکار می روند.

تا اینجا با تجهیزات سیستم آبیاری قطره ای آشنا شدید، در این قسمت به بیان طرز کار آن می پردازیم.

طرز کار سیستم آبیاری قطره ای

در ابتدا آب توسط پمپ از منبع یا شیر آب به داخل شبکه پمپاژ شده و با عبور از سیکلون، شن و مواد خارجی درشت ته نشین می شوند. در صورت عبور آب از فیلتر شن جلبک ها و دیگر موادی که در اثر راکد ماندن آب به وجود آمده اند گرفته می شوند. همچنین برای کوددهی بخشی از آب وارد مخزن کود شده و با حل شدن کود در آن این محلول از انتهای دیگر مخزن خارج و مجددا وارد جریان اصلی آب می گردند. آب وارد لوله های توزیع کننده شده و در نهایت به صورت قطره به پای گیاه ریخته می شوند.

محاسبه مقدار آب، مدت زمان آبیاری به عوامل مختلفی مانند شرایط اقلیمی، نوع خاک بستگی دارند که باید توسط مهندسین اندازه گیری شوند.

شرکت نیسار پلاست سال هاست در زمینه تولید انواع لوله های پلی اتیلن و تأمین تجهیزات آبیاری با بهترین کیفیت فعالیت دارد که شما عزیزان می توانید برای تهیه تجهیزات سیستم آبیاری قطره ای و دریافت مشاوره با شماره زیر تماس بگیرید.

شماره تماس: 09173119669

2 نظر

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.